Het valt me tegenwoordig gelijk op als ik te maken heb met een DIP-per (Denken In Problemen). Ik voel vaak direct een knoop in mijn maag en … mijn compassie-knopje schiet AAN. Ik herken het zo; vroeger was ik een eersteklas DIP-per. Ik wist toen nog niet dat je ook anders kon denken. Ik had gedachten en ik kon denken. Punt. Ik was me er niet van bewust dat ik in problemen dacht en dat ik zo mijn eigen problemen creëerde.

5 woorden waar je typische DIP-pers aan herkent

MAAR

‘Ik zou graag willen werken, maar ze zitten op mij niet te wachten.’
‘Ik wilde die fietser niet aanrijden, maar ik had echt vreselijk veel haast.’
Na maar komt de waarheid, het excuus.
Met ‘maar’ houd je je eigen deuren dicht, je komt geen stap vooruit. Da’s niet handig als je het tegenovergestelde zou willen bereiken.
Vervang ‘maar’ door ‘en’ en je krijgt heel andere resultaten en andere communicatie. ‘En’ verbindt, ‘maar’ verbreekt contact.
‘Ik zou best ‘maar’ in mijn communicatie door ‘en’ willen vervangen, en dat is nog niet zo gemakkelijk.

MOETEN

‘Ik moet naar de tandarts.’
‘Ik moet naar een verjaardag.’
‘Ik moet stoppen met roken.’
‘Jij moet eens naar mij luisteren.’
‘Ik moet het accepteren.’
Nu gaan ‘moeten’ en ‘accepteren’ sowieso niet in dezelfde zin. En….we moeten helemaal niets. Ja maar…. Nee! We moeten niets.  Jij ook niet. Als je besluit om iets te doen of te laten dan kun je ook zeggen dat je het wilt, of dat je het mag of dat je ervoor kiest. Als je ‘moeten’ uit je vocabulaire haalt dan zul je veel meer regie ervaren en fijnere gesprekken hebben.

MOEILIJK

DIP-ers vertellen nog al eens dat ze iets moeilijk vinden. Okee, het woord ‘uitdaging’ raakt inmiddels ook een beetje uit. Wat dacht je er van om het woord moeilijk voortaan te vervangen door ‘nog niet zo gemakkelijk’. Dat geeft een hele andere energie.
Moeilijk klinkt moeilijk, voelt moeilijk, zwaar, pffff…moeilijkkkkkk.
Makkelijk, is vrolijker, licht, geeft een goed gevoel want het klinkt al makkelijk.
Het is een kwestie van een nieuwe gewoonte er van maken. En als je eens terugvalt naar het oude kun je ook tegen jezelf zeggen: ‘Dat vind ik nog niet zo gemakkelijk.’

PROBEREN

Proberen! Pro-BEREN-op-de-weg. Vroeger was ik er druk mee. Ik heb van alles ge-pro-beer-d. (Her)Ken je dat? ‘Ja ik ga proberen om er bij te zijn!’ ‘Ik probeer dat morgen te regelen.’ ‘Ik ga mijn uiterste best doen om het te proberen.’
Proberen is geen werkwoord mensen!! Of in ieder geval geen werkwoord dat het geprobeerde oplevert. Met proberen dek je-jezelf alvast in. En proberen wordt ook weleens gebruikt wanneer men (nog) geen keuze durft te maken. Proberen levert uiteindelijk niets op. Je doet iets, of je doet iets niet. Net als in die reclame: Make a choice!

WAAROM

Waarom ga je met de trein? Waarom ga je niet naar die verjaardag? Waarom heb je geen geld? Het woord ‘waarom’ vraagt om een reden. Daarom kan het ook gebeuren dat mensen zich aangevallen voelen als je hun vraagt naar het ‘waarom’. Het verbreekt eerder contact dan dat het verbind.
Vervang ‘waarom’ door te informeren naar het proces in plaats van naar de reden; ‘Hoe komt het dat je met de trein wilt gaan?’ ‘Wat maakt dat je geen geld meer hebt?’ ‘Wat zorgt ervoor dat je niet naar die verjaardag wilt gaan?’

Denken in problemen (DIP-pen) geeft problemen, denken in mogelijkheden (DIM-men) geeft mogelijkheden.
Ken jij een DIP-per? Of ben je ermee getrouwd? Wees dan lief voor hem of haar. DIP-ers zijn harde werkers, hebben een goeie intentie en gunnen zichzelf de wereld, maar….
Of ben jij misschien een lieve DIP-per die ook wil leren DIM-men om zo meer keuzes te ervaren, ontspanning en perspectief? Ik ga graag met je aan de slag! Maak hier contact met mij voor een afspraak op korte termijn.

Zo herken je een DIP-per
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *