Laatst belde mijn kind. Of ik het gezellig vond als ze later die dag op de koffie kwam. Ik was nogal druk en vroeg haar eerst: Kom je iets halen of kom je iets brengen? Haar antwoord: ‘Ik kom iets brengen’. In dat geval, gezellig! We spraken een definitief tijdstip af en zagen elkaar later die dag.

Het is een waargebeurd voorbeeld. Die dag had ik geen ruimte voor ingewikkelde dingen van een ander. Door hier duidelijk in te zijn weet iedereen direct waar hij aan toe is.
Had mijn dochter nu gezegd: ‘Ik kom iets halen’, dan had ik gezegd dat ik daar op dat moment eigenlijk geen tijd en aandacht voor had en dat ik liever afspreek op een moment dat ik wel de ruimte heb om aandacht voor haar te hebben. ‘Of heeft het haast, is het urgent?’, zou ik dan ook nog vragen.

Door van tevoren te vragen of iemand iets komt halen of brengen weet je al wat je eventueel te wachten staat en bijkomend voordeel is dat je van tevoren al kan inschatten of je er ruimte voor hebt of niet.

Als je iets gaat ‘halen’ bij een ander dan kan dat gaan over liefde, aandacht. Je hebt iets nodig van de ander; een knuffel omdat je verdrietig bent, een advies omdat je ergens zelf niet uitkomt, aandacht omdat je even je hart wilt luchten etc.

Als je iets gaat ‘brengen’ bij een ander dan kan dat gaan over liefde, aandacht. Je  wilt iets toevoegen aan het leven van de ander, je bent benieuwd hoe het gaat met diegene en je hebt ruimte om aandacht aan de dag te leggen. Hierbij gaat het om jezelf en je emoties even te parkeren en er echt even voor de ander te kunnen en willen zijn.

Een voorbeeld
Stel jij hebt je voorgenomen om vanavond een rustige avond te hebben met jezelf. Je telefoon gaat of er komt een appje binnen: ‘Ben je vanavond thuis? Dan kom ik bij je langs.’  Er gaan vervolgens misschien heel veel gedachten door je hoofd oa. omdat je probeert in te schatten wat je meer gaat opleveren, je wilt er voor jezelf zijn en ja je wilt er ook voor de ander zijn mocht dat nodig zijn. Als je de vraag kan stellen: ‘Wil je iets komen halen of komen brengen?’ dan krijg je zeker antwoord waardoor je een betere beslissing kunt maken op dat moment. Voor jezelf èn voor de ander.

Als het antwoord is: ‘Ik kom iets brengen!’
Dan mag je verwachten dat de avond je eerder iets gaat opleveren qua energie dan dat het je energie kost.

Als het antwoord is: ‘Ik kom iets halen!’
Dan kun je beter inschatten of jij daar energie voor hebt. Wellicht op basis van je eerdere ervaringen met deze persoon (Oh, help als ze maar niet de hele avond over haar schoonmoeder wil praten) en anders gebaseerd op actuele ervaringen. Wellicht is deze persoon net ontslagen of heeft hij of zij andere dingen die hem/haar bezighouden en wil bespreken met jou.

Als het antwoord is: ‘Ik kom iets halen èn ik kom iets brengen!’
Dan is je aandacht gewenst en gaat de avond je ook iets opleveren.

Don’t try this in the wild!
Deze manier van communiceren werkt alleen als je het van tevoren met elkaar zo hebt besproken en afgesproken. Het is een techniek die met wederzijdse goedkeuring werkt als een trein, aan twee kanten.

Aanvankelijk kan het heel clean overkomen om zoiets af te spreken. Toch worden de meeste mensen enthousiast als ze ermee aan de slag gaan. Het maakt zoveel duidelijk en geeft zoveel aandacht ook aan de ander. Stel je voor dat iemand eindeloos tegen je zit te praten en inwendig heb jij al je derde GAAAAP-ervaring, terwijl je huhuhh, mmm, inderdaad zegt af en toe. Hoe respectvol is dat?

Kom je iets halen of kom je iets brengen?
Veel plezier met het oefenen.

De ultieme communicatie-tip
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *