Traumaverwerking is verwerking van nare schokkende dingen die in het verleden gebeurd zijn. Dit kan een eenmalige ervaring geweest zijn, zoals een ongeluk of verkrachting, schokkend nieuws horen van de dokter, maar ook een nare periode, zoals een ziekteproces, stalking, gepest zijn, militaire uitzending  of scheiding.
Soms bestaat een traumatische ervaring uit meerdere momenten, herhaling van momenten. Ogenschijnlijk lijken deze ervaringen niet traumatisch te zijn, maar door opstapeling of herhaling kunnen ze dat wel worden. En trouwens, wat door de één niet als traumatisch wordt ervaren, kan voor een ander wel degelijk traumatisch zijn.

Een onverwerkt trauma uit het verleden, kan in het heden zijn aandacht opeisen op veel verschillende manieren. Zo kun je last hebben van slaapproblemen, een hoge bloeddruk, concentratieproblemen, emotionele instabiliteit, een laag zelfbeeld, faalangst, stressgevoelens, verslaving etc. etc. Onverwerkte trauma’s kennen onnoemelijk veel mogelijke uitingsvormen.
Soms is het duidelijk dat de klachten voortkomen uit een onverwerkt trauma, soms had je zelf de link nog niet gelegd.

Voor het oplossen van trauma maak ik gebruik van Destination Coaching. Kenmerkend voor deze methode van traumaverwerking is dat deze een verbluffend snel en blijvend effect heeft.

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan >
Lees reacties van anderen >

 

– Zonder wond, geen wonder –
Wibe Veenbaas