Ik ben altijd zo bezig met wat anderen van me denken. Dat is doodvermoeiend’ vertelde de ze. Deze vrouw die al jaren in de zorg werkt was onbewust enorm bekwaam geworden in het zich verplaatsen in de ander. In haar man, haar kinderen, in haar moeder, in haar vriendinnen en op het werk. Waar het voor sommigen niet zo gemakkelijk is om zich te verplaatsen in een ander was deze lieve vrouw zichzelf vergeten. Ze was aan de lopende band geassocieerd in de ander. Dat is HET recept voor burn-out!

WAAR-nemen
In NLP spreken we over de waarnemingsposities. Er zijn 3 posities van waaruit je de wereld kunt waarnemen of wel voor waar kunt nemen.  Vanuit positie 1 neem je de wereld vanuit jezelf waar. Je bent geassocieerd in jezelf. Vanuit positie 2 stel je je voor wat de ander waarneemt, je staat als het ware in diens schoenen en je bent dan geassocieerd in de ander. Vanuit positie 3 beschouw je de situatie, zonder oordeel en van een afstand. De helikopterview die heel relativerend kan zijn.

Keerzijde
Sommige mensen lopen vast in een van de waarnemingsposities. Wanneer je vastloopt in positie 1 en de wereld alleen vanuit je eigen perspectief kan zien dan loop je het risico dat mensen je egoistisch vinden. Hulpverleners bij uitstek lopen het risico zichzelf voorbij te lopen omdat ze zeer ervaren zijn in het zich verplaatsen in de ander. Mensen die constant in positie 3 vertoeven worden als oppervlakkig of niet bereikbaar ervaren door anderen. Ze zitten in hun hoofd en de emotie lijkt ver te zoeken.

Zien wat er ook is
De ene positie is niet beter dan de andere. De gelukkigste mensen zijn die mensen die in staat zijn om te switchen tussen de posities omdat ze zich meer bewust zijn van zichzelf en hetgeen om hen heen gebeurt.

Herkenbaar?
Wil jij leren hoe je beter kunt switchen tussen de verschillende waarnemingsposities? Ben je wellicht een lieve maar o zo vermoeide hulpverlener die zich weer eens fit zou willen voelen? Of ben je jezelf een beetje vergeten en wil je leren hoe je er beter voor jezelf kan zijn? Ik kan je daar goed bij helpen dus neem gerust contact op!

Tis maar hoe je het be-KIJK-t
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *