Systemisch werk (oa. familie of andere opstelling) is een inzichtgevende methode om krachtenvelden die zich in een (familie-)systeem afspelen zichtbaar te maken. Je spreekt van een systeem zodra mensen een binding met elkaar hebben. Ons hele leven zijn we lid van groepen waarin we dagelijks de symptomen van ons systeem van herkomst ervaren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: niet in je kracht staan, weinig zelfvertrouwen, ziekte, onbedoelde ruzies, negeren van een familielid of zelf buitengesloten worden, verslaving of zelfs doodswensen. Wie wij nu zijn en hoe wij nu in het leven staan heeft dan ook alles te maken met onze geschiedenis, ons gezin van herkomst.

Deze in het dagelijkse leven vaak onzichtbare energieën zorgen vaak voor ongewenst, ineffectief en reflexmatig gedrag van één of meer leden van het gezin, zelfs als zij niet bij elkaar zijn. Deze patronen worden dan bij herhaling op anderen geprojecteerd waardoor (rol)verwarring en verstrikking optreedt met alle consequenties van dien. 
Wat is jouw rol in het systeem? En is dat de rol die je wilt hebben? Door de dynamiek achter de symptomen aan de oppervlakte te brengen kan datgene in beweging worden gezet wat onbewust meespeelt en vastzit in jouw systeem. Door de juiste interventies is het mogelijk om het patroon te doorbreken en dit is vaak al genoeg om in je eigen kracht te komen om de doelen in je gezin, je werk, je familie, je relatie of andere groep te vervullen.

Voor wie?
Voor mensen die ondanks al hun eerdere inspanningen niet hun gewenste doel bereiken in hun carriere en/of leven, mensen die patronen willen doorbreken of die steeds maar weer geldtekort ervaren, op de foute partner vallen, etc.

Hoe gaat het in z’n werk?
Je kunt op verschillende manieren systemisch naar een vraagstuk kijken. Met en zonder opstellingen. Bij een opstelling (in een groep of individueel) zet de vraagsteller zijn vraagstuk letterlijk neer. Door de juiste interventies is het mogelijk om het patroon te doorbreken en het systemische vraagstuk op te lossen waardoor mensen weer in hun kracht komen en vrij(er) zijn om hun eigen plek te nemen en hun leven te leiden.

Voorbeelden van thema’s
Familie, relatie, scheiding, fusie van gezinnen (bonusfamilie), adoptie, (chronische) ziekte, revalidatie, rouw, organisatie, geld, opvoeding, slachtoffer/dader vraagstukken, talent en meer.

 

You can’t find peace untill you find all the pieces

– Troy Dunn –

 

Hij kreeg zijn leven niet op de rails zoals hij dat wenste, ondanks de vele inspanningen bleef het, zoals hij dat zelf noemde: ‘pappen en nathouden’. Zijn bedrijf werd ook niet echt succesvol terwijl hij alles in huis had om zeer succesvol te zijn. In een opstelling zag hij dat hij onbewust alles waar zijn vader voor stond in zijn ogen (succes, geld, leven) in zichzelf had afgekeurd… uit liefde en loyaliteit naar zijn moeder die toen hij 8 jaar was, is verlaten door zijn vader.

 

Ze had zó graag een betere relatie met haar nu overleden lieve vader gehad, het leek wel of hij haar nooit echt zag. Als kind deed ze al enorm haar best om door hem gezien te worden. En nu, als vrouw van 42 zag ze er veel jonger uit dan ze is. Onbewust gedroeg ze zich nog steeds als papa’s kleine meisje. In een opstelling zag ze dat haar vader niet alleen haar niet zag, hij zag ook zijn vrouw niet en kon alleen maar oog hebben voor zijn overleden eerste grote liefde. Ze kreeg begrip voor haar vader, leerde dat het niets met haar te maken had en kreeg ‘als vanzelf’ een volwassener uitstraling.

 

Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd

– Zita Schwab –