Wat is NLP?

Neuro Linguïstisch Programmeren is een methode waarmee je leert hoe je doet wat je doet. Als je dat begrijpt wordt het veel makkelijker om af te rekenen met gedrag dat niet meer voor je werkt en kun je jezelf veel beter in lijn brengen met dat wat je wilt bereiken. Met NLP kun je veel makkelijker je binnenkant in overeenstemming brengen met je buitenkant. Zo binnen, zo buiten.

Enelpéé?

Neuro – heeft betrekking op alle processen die zich in onze hersenen afspelen en over de neurologische verbindingen.

Linguïstisch – gaat over de manier waarop we met taal omgaan en betekenis geven aan wat we waarnemen in de wereld en in onszelf.

Programmeren – gaat over de hardnekkige (vaak onbewuste) gedragspatronen die we hebben ontwikkeld en die we continue herhalen, ook als ze niet (meer) zo effectief zijn.

NLP is gebaseerd op de veronderstelling dat elk gedrag gestructureerd is en dat die structuur gemodelleerd, aangeleerd en veranderd kan worden. Het is een manier om je brein op een positieve manier te beïnvloeden en te sturen. Als je je bewust wordt van patronen, kun je deze doorbreken en een stuk effectiever worden in je gedrag.

Wanneer je aan de kant van de oorzaak staat en ziet wat het je oplevert, loop je grote kans dat NLP veel meer voor je wordt dan een methode; het wordt dan meer een manier van leven die gekarakteriseerd kan worden door nieuwsgierigheid, flexibiliteit, verwondering en het verlangen om te weten hoe jezelf en anderen worden beïnvloed door communicatie en gedrag.

Uitgangspunten voor succes

NLP wordt ook wel de wetenschap van succesvolle mensen genoemd en kent 15 vooronderstellingen voor persoonlijk en zakelijk succes. Doe er je voordeel mee.