Geven en nemen, we doen het allemaal vaak zonder er bij na te denken. En tegenwoordig zijn we gaan geloven dat we krijgen wat we geven. Geven is goed. En dus geven we, en geven we, en geven we. En hoe zit het met jouw ontvanger?

Peper en zout

Geven en nemen zijn twee totaal verschillende bewegingen. (Ik realiseer me dat ik hier goed een filmpje zou kunnen plaatsen in plaats van te gebaren naar mijn beeldscherm). Het is als peper en zout, serieus!
Bij geven is je focus bij de ander en zijn behoeften. Je bent blij dat je iets voor de ander kan betekenen en het geeft vaak een goed gevoel om te doen. Je gaat in de actie.
Ontvangen is een heel andere beweging, het is naar je toe. Tenminste als je de ander toestaat jou iets te geven. Het kan ongemakkelijk voelen en jij hebt niet de regie. You’re not in charge.

Geven en nemen in relatie

Als er tussen mensen geen evenwicht is in het geven en het ontvangen dan krijg je vroeg of laat gedoe. Als de één maar geeft en geeft dan komt de ander onvrijwillig ‘in de schuld te staan’. Dat is de reden dat als je op visite gaat en een bloemetje meeneemt voor de gastvrouw, dat zij de volgende keer dat ze bij jou op visite komt ook een bloemetje meeneemt. Of iets anders.
Is de balans in geven en nemen volledig zoek dan kan dat goed het begin van het einde zijn. De ander komt ongewild steeds verder in de schuld te staan zodanig dat het niet meer prettig voelt of dat hij dit ronduit niet meer kan dragen en besluit om weg te gaan of weg te blijven.

Nemen is zo makkelijk nog niet

Nemen gaat niet over de ander maar over jou en je kwetsbaarheid. Het is buiten je comfort-zone en gaat over jouw behoeften. Dat deel hebben sommigen van ons, na vroegere pijnlijke ervaringen, zorgvuldig afgesloten met een zelfgebouwd muurtje. Dat muurtje is functioneel als het gaat over vermijden van nieuwe pijn van buitenaf. Helaas kunnen fijne ervaringen ook minder goed van buiten naar binnen.

Oh ja…

Als je kunt nemen dan stel je de ander in de gelegenheid om jou iets te geven (tijd, geld, energie, liefde, aandacht etc.). Of andersom: Als je niet kunt nemen dan ontneem je de ander de mogelijkheid om jou iets te geven.

Waarom geef jij?

Er zijn mensen die (meestal geheel onbewust) geven om iets terug te krijgen (waardering bijvoorbeeld). Anderen geven om niet te hoeven ontvangen. Het kan interessant zijn om te zien, horen, voelen hoe dat bij jou zit.

Oefenen

Wie wil oefenen in ontvangen doet er goed aan om zich bewust te worden van de neiging tot geven. En dat niet alleen, sta jezelf toe om vanaf nu bewust en actief te gaan ontvangen. Het is net als met fietsen, wat je veel doet daar word je goed in.

Wat is jouw neiging? Doe eens wat je niet geneigd bent te doen en zie welke feedback je krijgt.
Succes!

Geven en nemen
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *