Emoties, energy in motion, geven kleur aan je leven, en toch is dat niet altijd even gemakkelijk. In je dagelijkse leven ben je constant bezig om emoties in goede banen te leiden en word je geconfronteerd met plezierige en minder plezierige emoties. Emoties van jezelf, maar ook emoties van anderen kunnen je behoorlijk uit evenwicht brengen. Denk maar eens aan een conflict op je werk of met een familielid.
Emoties zijn belangrijk bij het sturen van je gedrag. Om effectief om te kunnen gaan met emoties en ze in goede banen te leiden is het dus belangrijk dat je aandacht hebt voor je emoties, je gevoelens en de situatie waarin je op dat moment verkeert.

Hoe ontstaan emoties?

Er zijn 4 basis emoties te onderscheiden: blij, boos, bedroefd, bang. Ze ontstaan nadat er via onze zintuigen (ogen, oren, neus, mond, huid) een prikkel binnenkomt die wij op basis van eerdere ervaringen hebben geëvalueerd.  Dit is doorgaans een onbewust proces. Je ziet of je hoort iets en het doet direct iets met je. Dat kan in positieve zin en in negatieve zin.

Test het zelf

Als je dat eens wilt testen denk (gedachte) dan eens achtereenvolgens aan verschillende woorden als: ‘citroen’, ‘papa’, ‘mama’, ‘vakantie’. De kans is groot dat je er direct een beeld bij had. Of een geluid. Hoe voelde het mentaal en in je lijf?
Denken is een proces. Je gedachten (beelden, geluiden etc.) veroorzaken het gevoel (de emotie). En het gevoel bepaalt je gedrag (resultaat). Wanneer je niet tevreden bent over het resultaat dan helpt het om je gedachten te veranderen. Zo zul je andere dingen gaan voelen en andere uitkomsten krijgen.

Heb je nare herinneringen, last van vervelende beelden of geluiden die je niet uit je kop krijgt? Maak dan nu een afspraak voor een coachgesprek.

E-moties
Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *