Vorige week kwam hij uit: het NAH Masterplan, deel 2. HET boekje voor de mantelzorger; de stille kracht!
Dit boekje schreef ik samen met Annet Wielemaker speciaal voor mensen die mantelzorgen voor een dierbare met hersenletsel. In het boekje worden dilemma’s en gevoelens waar je als mantelzorger mee te maken hebt besproken en hoe je hier mee om kunt gaan.
Mantelzorger voor iemand met hersenletsel ben je meestal ineens. Het is topsport, waar je ongetraind aan begint. Men kiest niet bewust voor deze rol en soms komt die rol in een levensfase waarin men zich nog helemaal niet heeft beziggehouden met zorgen voor een ander.
Juist als mantelzorger krijgt iemand te maken met nieuwe rollen. Als partner kan je ineens de verzorger van je partner zijn. Of je krijgt als (volwassen) kind opeens te maken met een ouder die op je steunt in plaats van andersom. Ook naar de buitenwereld toe zijn de diverse rollen complex. De omgeving maakt niet altijd een goede inschatting van de situatie of kan de rol van de mantelzorger niet naar waarde inschatten. Of: de mantelzorger heeft geen rol in de relatie zorgverlener – cliënt, terwijl hij als naaste juist veel input kan geven.
Mantelzorgen is ook mooi. Je kunt iets voor een ander doen en hier als mens zelf van groeien. Liefde en loyaliteit spelen hierbij een belangrijke rol. Maar er is ook schuldgevoel, als je gewoon een keer niet wilt zorgen, maar je eigen gang wilt gaan. Mantelzorgen is een deel van je leven én verdient volgens ons de volle aandacht.
Met dit boek willen wij mantelzorgers inspireren om na te denken over hun rol en, met respect voor alle betrokkenen, aan de slag te gaan met die rol te versterken!
Meer informatie over het NAH Masterplan, de stille kracht (voor mantelzorgers)
Meer informatie over het NAH Masterplan, de expert ben je zelf (voor getroffenen)
Geef een antwoord