Nou, laat maar! Ik kan wel zien dat jij er geen zin in hebt. Ik ga wel naar iemand anders!’ En weg was hij. Zijn collega in opperste verbazing achterlatend. ‘Waar kwam die reactie nou vandaan, wat heb ik verkeerd gedaan?’, vroeg de man zich verbaasd af. ‘Hij stond plotseling voor mijn neus, stelt een vraag, ik denk even na en hoppa, de poppen aan het dansen.’

In de NLP maken we ter verduidelijking nogal eens de vergelijking met fotograferen. Stel, je ziet iets en je besluit er een foto van te maken. Je pakt je camera, je stelt hem in voor het beste resultaat. Sluitertijd, wel flitsen of niet, in-zoomen of juist uit-zoomen. Je stelt hem in no-time zo goed mogelijk in en dan uiteindelijk volgt de ‘KLIK’. Vroeger ging men dan naar de donkere kamer om de foto te bewerken. En dan voila, het eindresultaat: de foto.
Dagelijks doen wij precies hetzelfde. We stellen onszelf zo goed mogelijk in. Vervolgens verwerken we de binnengekomen informatie (in onze donkere kamer ofwel onze werkelijkheid) en we krijgen een zichtbaar resultaat (gedrag).

Of we het gewenste resultaat krijgen is afhankelijk van vele factoren. Hoe nemen we waar? Wat nemen we waar? Hoe zintuiglijk scherpzinnig zijn we? Op welke manier filteren we de informatie, laten we sommige delen weg. En wat te denken van het vervormen en generaliseren. Hoe je dat doet is afhankelijk van je eerdere ervaringen en herinneringen. Ben je niet tevreden over het resultaat, dan kan het je helpen om je instellingen te veranderen en je handelingen in de donkere kamer. Dat gaat natuurlijk een stuk makkelijker als je je bewust bent van hoe je doet, wat je doet. NLP coaching kan je hierbij helpen, mocht je dat al willen.

Hoe een ander zijn ‘foto’s’ maakt daar kan je niets aan veranderen. ‘Kan jij wellicht even naar de donkere kamer van mijn schoonmoeder kijken?’, is dus een vraag die je weinig zal opleveren. We gaan allemaal over onze eigen donkere kamer. Gelukkig maar!
Ik vind dit een prachtige metafoor. Eentje die sowieso lucht kan geven. In plaats van volgende keer de verrassende reactie van iemand persoonlijk te nemen en je hersens te breken over ‘wat je nu weer fout hebt gedaan?’, kan je je stiekem afvragen wat diegene uitspookt in zijn donkere kamer en het daar laten.

Say Cheese
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *